Projek Lavender - 22 Kisah Pejuang Kanser yang Cekal Melawan

 

Sebelum ini, kanser menyerang kenalan, ahli keluarga kenalan dan saudara mara. Pengetahuan saya tentang kanser juga tidak banyak. Selepas ibu disahkan menghidap kanser di akhir usia,  barulah saya dapat menyelami perasaan ahli keluarga pesakit. Sudah tentu pengalaman kami berbeza. Sukar untuk mengatakan yang saya benar-benar memahami situasi yang mereka lalui. Apatah lagi cabaran dan keperitan yang dialami oleh pesakit.

“Kanser?”
“Betul ke doktor? Betul ke saya ada kanser?”

Tergamam. Tak pasti apa yang hendak dikatakan.

Fikiran kosong. Rasa tidak percaya, sedih dan kecewa bercampur aduk dengan rasa mengharap dan ada kalanya menafikan hakikat penyakit kanser yang menyerang insan tersayang. Sedangkan penyakit ini antara penyebab kematian utama di seluruh dunia. Jumlah kes kanser semakin meningkat dan tidak mengenal usia.

“Bang, anak kita kena kanser!”

Tangisan pecah. Tidak tahu apa yang perlu dilakukan.
Tidak percaya dengan berita yang disampaikan.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Bukan calang-calang dugaan yang menimpa. Kata orang, kanser membunuh. Kata orang, tidak ada harapan lagi apabila disahkan menghidap kanser.

Benarkah?

Tuhan tidak akan memberi dugaan yang hamba-Nya tidak mampu tangani. Ya, lebih mudah berkata-kata namun hakikatnya mereka yang mengalami sahaja yang tahu.

Kanser bukan hanya mengubah kehidupan pesakit. Ia juga mengubah persepsi ahli keluarga pesakit. Perubahan harus dilakukan bagi memberi sokongan kepada pesakit. Namun, pengajaran yang paling besar adalah nilai sebuah kehidupan. Satu perjuangan yang mesti diteruskan sehingga akhir hayat.

Berjuang hidup dengan kanser. Berjuang untuk hidup satu hari lagi. Berjuang untuk terus hidup. Setiap jiwa yang terkesan akibat kanser menjadi sumber inspirasi kepada orang lain. Mungkin insan ini adalah ibu, bapa, anak atau sahabat yang mempunyai kehidupan biasa pada pandangan orang lain. Bekerja, berniaga atau pesara seperti orang lain.

Walaupun begitu, mereka adalah individu yang hebat dan istimewa dalam lingkungan mereka. Ini permata yang kami temui dalam semua kisah kanser yang dikumpulkan dan dibukukan dalam Projek Lavender.

Mengapa Projek Lavender?

Lavender atau warna ungu cerah ialah warna reben kesedaran kanser secara umum. Buku ini menggabungkan kisah pesakit kanser yang pelbagai seperti kanser payudara, pankreas, hati, paru-paru, usus, limfoma dan leukemia.

Reben kesedaran lavender ini tidak begitu popular di Malaysia seperti reben merah jambu untuk kanser payudara. Setiap jenis kanser mempunyai warna reben yang khusus. Oleh itu, Projek Lavender dipilih sebagai tajuk buku ini yang merangkumi pelbagai jenis kanser.

22 kisah kanser dikongsikan oleh penulis. 16 kisah ditulis oleh doktor dan insan yang rapat dengan pesakit. Lima kisah diceritakan oleh pesakit kanser. Satu kisah unik tentang kanser yang menyerang haiwan kesayangan.

Penulis mencatatkan detik penting dalam kehidupan pesakit kanser. Masa bukan ukuran. Walaupun kanser sudah berlaku lebih 20 tahun lalu, penulis mengimbau kembali saat sukar itu seolah-olah ia baru terjadi. Malahan, pesakit kanser yang menulis kisah mereka dalam buku ini juga sangat tabah dan kuat untuk berkongsi cerita.

Salah seorang penulis yang menyumbangkan kisah dalam buku ini meninggal dunia lewat Disember 2017. Beliau adalah pejuang kanser yang melalui detik mencabar setelah didiagnos kanser pada tahun 2014.

Semangat juang penulis sangat hebat. Seperti Dr Paul Kalanithi, seorang pakar bedah neuro yang menulis When Breath Becomes Air. Beliau menulis, “Words have a longevity I do not.”

Kalanithi meninggal dunia sebelum buku diterbitkan. Editor dan isterinya merealisasikan impian beliau dan menjadikan karyanya dapat dibaca di seluruh dunia.

Projek ini adalah satu usaha kami berkongsi pengalaman yang penting dan memberi pendedahan tentang kanser. Sememangnya kanser wujud di sekeliling kita. Ini yang cuba disampaikan lewat buku ini.

Kami mendapatkan pandangan daripada Dr Ros Suzanna tentang isu penting berkaitan kanser. Soal jawab bersama beliau disertakan di bahagian akhir buku ini. Sebagai pakar onkologi, beliau mempunyai pengalaman yang luas merawat dan mengendalikan pelbagai kes berkaitan kanser.

Semoga pembaca mendapat nilai yang bermanfaat daripada buku ini. Tiga perkara yang kami ingin sampaikan. Harapan, inspirasi dan perjuangan.

 

Apa komen pembaca?

“Kanser bukan sahaja menguji penghidapnya malah ahli keluarga, pasangan dan sahabat terdekat. Sesungguhnya tahap kesabaran dan ketabahan manusia itu berbeza-beza. Apabila diuji, tiada lain tempat mengadu selain pada Yang Maha Esa.

Saya temui 'sahabat seperjuangan' dalam setiap kisah yang dikongsikan.”Zatika Izati Puade, Penterjemah dan penulis bebas

“Kita dapat memahami tentang sesuatu jenis penyakit kanser melalui tanda atau gejala penyakit. Kita juga dapat merasai tekanan emosi yang dilalui oleh pesakit atau waris dan mengetahui persediaan yang perlu dilakukan bagi menghadapinya.”Dr Mohd Khamizi Aziz, Doktor perubatan dan penulis

“Sedih itu tipikal apabila membicarakan mengenai ujian hidup. Itu andaian pertama apabila memegang buku ini. Selepas membaca keseluruhan cerita, wah. Mencari sinar dalam kegelapan adalah kekuatan yang kita boleh ambil dan hadam daripada setiap kisah.

Kanser menyerang tanpa memilih usia, jantina mahupun haiwan. Bagaimana mereka bangkit dan melihat kanser sebagai peluang kedua untuk menikmati hidup, itu nilai perkongsian yang mahal.” Mimi Salleh, Penulis dan usahawan
Kandungan Buku:
Satu Destinasi
Hari Itu Dalam Kenangan
Sedih Bukan Untuk Aku
Semangat Yang Hilang
Kanser Bukan Hukuman
Zaki, Permata Hatiku
My Cancer Story: Suatu Monolog
Memori Atuk dan Cik Jai
Kau Pergi Jua, Kakak
Aku Rindu Emak
Doakan Nadiah Sembuh
Pastel
Ibu Dalam Hidup Kami
Derita Di Hujung Usia
Kasih Tanpa Syarat
Kepulangan ke Negeri Abadi
Tujuh Hari Sebagai Bonus
Kanser Tak Mengira Usia
Soal Jawab Bersama Dr Ros Suzanna
Info Kanser
23 orang penulis berkongsi kisah dan maklumat berkaitan kanser yang hadir dalam hidup mereka.

Reda dengan ujian sakit berat.
Akur menjalani rawatan
Kuat melawan untuk pulih
Usaha tanpa lelah
Tawakal kepada Tuhan
Kasih sayang yang melimpah
Tenang dalam gundah
Semuanya dilalui tabah
Begitulah semangat semua pejuang kanser dan mereka yang rapat dengan pesakit.

“Kekuatan tidak datang daripada kemampuan fizikal tetapi ia datang daripada semangat yang tidak pernah tahu mengalah.”
Almarhumah Hartini Yahaya, (31 Julai 1980 – 11 Jun 2011)

Dapatkan buku Projek Lavender secara online di duapenulis.com
Senarai penulis:
Anie Alja, Arina Amin, Faraheeda Mohd Akhir, Fazlyn Yusniza Yusof, Izatul Syazreen Ismail, Jahan N.E, Leanne Adam, Dr Noor Hayati Yasmin, Norleen Mohid, Normujaidah Osman, Norsa'adah Ahmad, Nur Eliyana Mohd Redhuan, Dr Nurul Khairiyah Khairuddin, Rosli Diming, Dr Ros Suzanna Ahmad Bustamam, Dr Sakinah Salleh, Sarimah Othman, Safina Hasmoni, Siti Alfatihah Abdullah, Yan Yahaya, Zaila Hafni, Zulkefli Salleh dan Zuriana Sudin.

2 comments

  • Assalamualaikum, saya seorang pelajar 16 tahunsekiranya ada dalam kalangan anak-anak muda yang masih ataupun telah berada dalam pertarungan ini, saya amat terbuka hati untuk mendengar pengalaman awak semua ☺️ Kepada yang sudi berkongsi untuk dibuat inspirasi

    Hajar Fatini
  • Bagi saya menulis adalah satu jalan keluar terbaik dlm menangani perasaan sendiri…dari asyik bercerita..terkadang ada juga yg bosan mendengar…#pejuangcancer

    Jay Ali

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published